top of page

Kulturni biser Vrnjačke Banje - Dvorac BelimarkovićDvorac Belimarkovića iznad Toplog izvora izgrađen je od 1888. za generala Jovana Belimarkovića (1827-1906), ministra kralja Milana Obrenovića i namesnika maloletnog kralja Aleksandra Obrenovića. Dvorac je danas poznat kao Zamak kulture a, posle Hrama Rođenja Bogorodice, najstarija je građevina u Banji.


Idejni tvorac zamka, Belimarkovićev sestrić Pavle Denić, inspiraciju za njegov izgled našao je među italijanskim poljskim vilama sa severa Apeninskog poluostrva, dok je za sam projekat i nadgledanje radova bio zadužen austrijski građevinski inženjer Franc Vinter, čovek koji je mnogo učinio za Vrnjačku Banju, pre svega na polju njenog urbanizma.Dvorac je građen sedam godina, od 1888. do 1894. Za izgradnju ove vile obeležene duhom romantičarskog istorizma i renesansnim detaljima, korišćen je beli mermer iz ličnog generalovog majdana na padinama Goča.


Belimarkovićevi naslednici živeli su u ovom zamku sve do 70-ih godina prošlog veka kada je zamak otkupila država kako bi ga načinila kulturnim objektom.

Zamak Belimarkovića ili Zamak kulture, kako mu je danas zvaničan naziv, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja i stavljen pod upravu Kulturnog centra Vrnjačka Banja. Danas je to mesto gde se održavaju mnoge manifestacije, koncerti, prezentacije, promocije i, uopšte, kulturna dešavanja, a u okviru njega smešten je Zavičajni muzej sa svojom stalnom p


ostavkom.

U muzeju se nalaze arheološka, etnološka, istorijska, umetnička i prirodnjačka zbirka.


Stalnu postavku čine tri celine: "Lađarište - praistorija Vrnjaca", "Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje" i "Spomen-soba đenerala Belimarkovića", dok se u van sezoni postavlja "Umetnička zbirka Zamka kulture". "Ladarište – praistorija Vrnjaca" prezentuje najstarije pronađene istorijske izvore sa prostora Vrnjačke Banje, koji potiču unazad sve do mlađeg kamenog doba, 4. milenijuma pre n.e. "Etnografsko nasleđe Vrnjačke Banje" za cilj ima da posetiocima dočara način života u Vrnjačkoj Banji i njenoj okolini od 19. do 60-ih godina 20. veka.


"Spomen-soba đenerala Belimarkovića" čuva deo nameštaja i predmeta sa kraja 18. i početka 19. veka iz legata generala Jovana Belimarkovića. Ova kolekcija poseduje zbirku iz kolekcije njegovih knjiga i časopisa, od kojih je većina retka i od izuzetne kulturne vrednosti.


U zamku se održavaju koncerti ozbiljne muzike, dramski kolaži, promocije knjiga, predavanja, letnje škole i akademije među kojima je i Zum Festival koji se ove godine održava od 26-og do 28-og avgusta.


0 comments
bottom of page